Duikschool
Bij duiken hangt het geheel van de duikschool af waar, wanneer, hoe vaak en wat voor soort les je krijgt. Zoals ik hier vertel dat de lessen zijn is hoe het bij mij op de duikschool gaat maar kan op andere duiksholen heel anders zijn.
Ik heb elke week les in zwembad de Kulk in Vlaardingen. Bij onze duikschool hebben we verschillende groepen die in een ander zwembad en op een andere dag les hebben zodat er ook nog mogelijkheid is om in de buurt te duiken en op een dag die jou het best uitkomt. In de duikles is duiken niet het enige wat je doet. We hebben om de week duiken of snorkelen. Tijdens de duikles leer je verschillende oefeningen en tijdens de snorkelles houd je je conditie in stand.
De Duikles
Voor de duikles begint heb je altijd een briefing van de instructeur. Daarin vertelt hij wat je gaat doen deze les en legt hij nog een paar dingen uit. Aangezien je onder water niet kunt praten worden vaak ook speciale handsignalen afgesproken. Na de briefing pak je een fles, stabjack en automatenset die de duikschool meeneemt naar het zwembad of je neemt je eigen spullen mee als je die hebt. Als je alles bij elkaar hebt kun je je setje opbouwen op de manier zoals je dat geleerd hebt. Je moet goed checken of alles werkt zoals het moet werken en of er niets lekt. Nadat je je set hebt opgebouwd leg je hem veilig langs de kant neer en zoek je een buddy. Je helpt je buddy met zijn set aantrekken en doet nog een keer een buddycheck. Met een buddycheck loop je nog een keer alles langs of het goed werkt. Nadat je een goede buddycheck hebt gedaan ga je naar de kant en ga je het water in op de manier die tijdens de briefing is afgesproken. Eenmaal onder water doe je alle oefeningen en na ongeveer een uurtje kom je weer boven water. Als je boven bent bouw je je setje weer af en ruim je alle spullen weer netjes op. Vaak heb je na de les nog een de-briefing waarin je bespreekt hoe alles ging. Als je helemaal klaar bent kun je weer omkleden en naar huis.
De Snorkelles
Bij de snorkelles heb je vaak ook vooraf een korte briefing maar die is een stuk minder uitgebreid dan tijdens de duikles. Meestal begin je de les met ongeveer 10 banen (5x het zwembad op en neer) inzwemmen. Na het inzwemmen kan het heel erg verschillen. De ene keer ga je 4 banen borstcrawlen de andere keer ga je 4 banen onder water zwemmen. de bedoeling is dat je na je eerste jaar junioren minimaal 1 hele baan (25m) onder water kunt zwemmen. Dat train je door je ademhaling te controleren. Uiteindelijk ga je ervoor om steeds verder te komen en om bijvoorbeeld 1,5 of 2 banen onder water te zwemmen. Je doet niet altijd alleen baantjes zwemmen maar je kan bijvoorbeeld ook onderwaterhockey doen. Je hebt dan speciale sticks en pucks voor onderwater en handschoenen zodat je je handen niet open haalt aan de bodem. Ook hiermee train je je conditie omdat je je adem zo lang mogelijk in moet houden en tegelijkertijd heel erg hard moet zwemmen om de puck aan de overkant te krijgen. Ook je team is dan erg belangrijk omdat zij de puck over moeten nemen als jij geen adem meer hebt. Heel af en toe (hooguit 1 of 2 keer per jaar) heb je ook een coopertest. Het is geen piepjestest zoals bij gym op school maar je moet wel binnen een bepaalde tijd zo veel baantjes gezwommen hebben zonder te stoppen. Vaak hoort daar ook nog 5-10 minuten watertrappelen bij.